De bloeddruk verandert eigenlijk voortdurend gedurende de dag. Dit is normaal. Belangrijk is wel dat de bloeddruk niet structureel te hoog is. Een hoge bloeddruk is op termijn schadelijk voor de gezondheid.
Hoge bloeddruk
Vaak heeft u niet in de gaten dat u te hoge bloeddruk heeft . De oorzaak van te hoge bloeddruk is meestal niet direct aan te duiden. Vast staat wel dat levensstijl in direct verband staat met te hoge bloeddruk. Denk hierbij aan onvoldoende bewegen, roken, stress en ongezonde (zoute) voeding. In sommige gevallen is er sprake van niet goed functionerende nieren. De laatste jaren is er een grote toename van mensen die een te hoge bloeddruk hebben.
Mogelijke gevolgen hoge bloeddruk
Bij iemand met een hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken, een proces dat arteriosclerose (aderverkalking) wordt genoemd. Aderverkalking begint vaak eerst in de kleinere vaatjes van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is het fijn vertakte vaatstelsel in de zwellichamen van de penis; bij aantasting van deze bloedvaten kunnen bij mannen erectiestoornissen ontstaan. Een ander veel voorkomend probleem bij hoge bloeddruk is de vernauwing van de aorta. Als deze belangrijke ader beschadigd raakt en vernauwt wordt het moeilijker voor het hart om bloed door de vaten te pompen. Het hart krijgt dan meer te verduren, en dit kan gevolgen hebben voor het goed functioneren van het hart. Een verhoogde bloeddruk geeft op de langere termijn dan ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook nierziekten en netvliesbeschadiging kunnen ontstaan door een hoge bloeddruk.
Lage bloeddruk
Lage bloeddruk komt veel minder voor dan hoge bloeddruk. Lage bloeddruk ontstaat in de meeste gevallen door vocht tekort. De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid of zelfs flauw vallen. Lage bloeddruk is een lastige aandoening en ook hier is de aanbeveling om regelmatig de bloeddruk te meten. De beste bloeddrukmeters hebben een geheugen en dat kunt u door uw huisarts laten bekijken eventueel. Huisartsen bevelen Omron bloeddrukmeters aan vanwege de betrouwbaarheid.
Cardiologen bevelen thuis meten van de bloeddruk aan
Het aantal mensen met hoge bloeddruk neemt schrikbarend toe. De stap naar de huisarts om de bloeddruk te laten opmeten is in de praktijk een juiste, echter wordt dit bijna altijd te laat gedaan. Bovendien blijkt dat door stressfactoren de meting bij de huisarts vaak afwijkt van een meting in uw eigen vertrouwde omgeving. Het thuis meten van de bloeddruk op uw eigen tijd, zonder druk van personen of de omgeving is zeer aan te bevelen. Op de laatste Europese conventie (eind 2013) van cardiologen is gepleit voor het (preventief) thuis meten van de bloeddruk. De Omron bloeddrukmeters zijn hier zeer geschikt voor en worden ook door huisartsen gebruikt.
Thuis meten van de bloeddruk
Dat een juiste bloeddruk zeer belangrijk is voor uw welzijn is duidelijk. Een goede meting kan door een huisarts verricht worden, maar met een goede kwaliteits bloeddrukmeter is het zeer eenvoudig zelf thuis uit te voeren. Bovendien is een meting thuis soms betrouwbaarder, doordat je in je eigen omgeving meer op je gemak bent dan bij de arts. Wij verkopen uitsluitend door artsen geteste en goedgekeurde bloeddrukmeters van Omron en Beurer.